SELF EVOLVE | Nederlandse Affirmaties

Het Onvolmaakte Hart: Een Reis naar Verbinding in Creatieve Therapie

In de boeiende wereld van creatieve therapie onthul ik graag een van mijn meest geliefde opdrachten uit de module “In verbinding met jezelf” die mijn collega Inger en ik samen hebben gecreëerd. Als creatief therapeut in de GGZ, gespecialiseerd in trauma, heb ik ontdekt dat deze opdracht niet alleen therapeutisch waardevol is, maar ook een diepgaand inzicht biedt in de complexiteit van menselijke verbindingen.

De opdracht van “Het onvolmaakte hart” draait om het erkennen van de imperfecties die ons menselijk maken. Centraal in deze opdracht staat de overtuiging dat het perfecte hart niet bestaat. Het is een mantra dat resoneert in mijn werk met cliënten die door trauma’s zijn gemaakt. Vaak denken mensen dat een ongeschonden hart het streven moet zijn, maar juist in de gebrokenheid schuilt schoonheid.

Ons hart, als symbool van liefde en verbinding, weerspiegelt de unieke reis die we afleggen. Het is een canvas waarop littekens en scheurtjes getuigen van liefde die we ontvingen en verbindingen die we aangingen. Het is een paradoxale waarheid dat, waar liefde bloeit, er ook momenten van pijn en kwetsbaarheid zijn. Zoals dit prachtige verhaal illustreert.

In mijn eigen hart bevinden zich stukjes die staan voor degenen van wie ik liefde ontving en wier harten ik mocht raken. Zoals ik hier liet zien op Instagram. De littekens zijn geen tekenen van zwakte, maar eerder bewijzen van moed. Ze vertellen het verhaal van momenten waarin ik mezelf opende voor liefde, wetende dat niet alle verbindingen volmaakt zouden zijn.

Als creatief therapeut gebruik ik diverse expressieve modaliteiten om dit thema te verkennen. Schilderen, tekenen, collage, schrijven of zelfs het boetseren van een symbolisch hart kunnen krachtige manieren zijn om emoties te uiten en verbinding met het zelf te herstellen. Het creatieve proces biedt een veilige ruimte om de complexiteit van liefde, pijn en verbinding te verkennen.

In mijn werk als trauma therapeut ben ik getuige geweest van de helende kracht van deze benadering. Cliënten ontdekken dat hun littekens niet enkel bronnen van verdriet zijn, maar ook getuigenissen van veerkracht en groei. Door het imperfecte hart te omarmen, kunnen ze diepgaandere relaties aangaan, niet alleen met anderen, maar ook met zichzelf.

Dus, laten we samen erkennen dat het pad naar verbinding niet altijd geplaveid is met perfectie. In de littekens en scheurtjes van ons hart vinden we de ware betekenis van mens-zijn en de prachtige mogelijkheden van echte verbinding. 💖

Meer
artikelen

Dit waren ze voor nu...